3 soorten cloud opslag

Wanneer je denkt aan het gebruik van cloud opslag, ga je er niet vanuit dat er drie verschillende soorten cloud opslag zijn. De keuze die je maakt hangt af van jouw eisen en doelstelling met het gebruik van de cloud.

Privé cloud opslag

Dit type van cloud opslag wordt normaal gebruikt door grote bedrijven. Ze zijn ontworpen voor een specifiek bedrijf en voldoet aan specifieke wensen. Je kunt kiezen uit twee soorten privé cloud opslag, een cloud die extern wordt gehost of een cloud op jouw locatie. Privé cloud opslag kan ook geschikt zijn voor kleine ondernemingen die thuis gevestigd zijn. Dit type systeem biedt meer controle over de manier waarop de cloud gebruikt wordt. Bedrijven die voor deze optie kiezen zijn bedrijven met ten maximaal enkele tientallen medewerkers. Deze oplossing zou ook kunnen worden gebruikt om softwareprogramma’s hosten. Dit maakt deze oplossing zeer kosteneffectief voor een kleiner/groter bedrijf. Wanneer er te veel gebruikers proberen toegang te krijgen tot de cloud, via een gehoste oplossing, kan de upload en download tijd hieronder leiden, een goede afweging is dus noodzakelijk. Houdt er rekening mee dat wanneer de internet verbinding is verbroken, medewerkers nog steeds kunnen blijven werken wanneer de cloud opslag intern is gehost/ondergebracht.

Publieke cloud opslag

Het voordeel met de publieke cloud is dat je geen systeem hoeft te onderhouden. Het wordt online gehost en je kunt vanaf elke locatie en met elk apparaat, op voorwaarde dat je verbonden bent met het internet, toegang krijgen tot je gegevens. Publieke cloud opslag voldoet aan de behoeften van de meeste mensen. De publieke cloud is dus een goede keuze voor het opslaan van persoonlijke documenten en voor eigenaren van kleine bedrijve.

Hybride cloud opslag

Zoals de naam al doet vermoeden is hybride cloud opslag een combinatie van zowel publieke als private clouds. De functies die je nodig hebt zijn makkelijk aan te passen met de hybride cloud. Je hebt de mogelijkheid om gevoelige gegevens op te slaan op een private cloud en je minder belangrijke gegevens op te slaan op een publieke cloud. Enkele van de meest populaire cloud opslag providers zijn onder Dropbox, Google Drive, Microsoft one Drive / SkyDrive, Box en Just Cloud. Deze zijn het meest geschikt voor kleine zakelijke doeleinden en individuele behoeften. Naarmate bedrijven en consumenten meer eisen stellen aan de cloud, zal de concurrentie toenemen en dus voor jouw meer keuzemogelijkheden ontstaan. Een ander pluspunt is dat je een steeds voordeligere prijs betaald voor je opslagbehoeften.