Wat is cloud?

Veel mensen zijn onzeker over wat cloud opslag (‘cloud storage’) werkelijk is en hoe het werkt. Om het simpel te zeggen, cloud opslag betekent dat er gegevens worden opgeslagen op een off-site opslag systeem. Het onderhoud van dit opslagsysteem wordt gedaan door een derde partij. Vanwege het feit dat alle besparing plaatsvindt op een externe database is er internet nodig om de overdracht van gegevens van jouw apparaat naar het externe opslagsysteem te volbrengen.

Lokale opslag

In tegenstelling tot lokale opslag, is cloud opslag overal ter wereld toegankelijk. Lokale opslag verwijst namelijk naar gegevens rechtstreeks opslaan op de computer of server van de gebruiker. Deze vorm van informatie opslag is de standaard van de afgelopen jaren, het is waar de meeste mensen bekend mee zijn en altijd gebruikt hebben, een logisch gevolg hiervan is de cloud. Lokale opslag opties zijn: harde schijven, flash drives, optische schijven (CD en DVD), servers en NAS (Network Attached Storage).

Voordelen van de cloud

De voordelen van cloud servers ten opzichte van lokale servers zijn aanzienlijk. Met cloud opslag loop je niet tegen bekende problemen aan zoals bestanden die worden aangetast doordat de computer crasht, wordt gestolen of andere computer schade, dus het maakt niet uit welke technologische tragedie je zou doorstaan, je bestanden worden opgeslagen met Cloud opslag.

Cloud opslag zorgt voor toegang van de opgeslagen gegevens vanaf elke computer, mobiel, tablet of locatie met een internetverbinding. Met cloud opslag kun je gemakkelijk bestanden delen met vrienden, familie of collega’s, om toegang te krijgen tot gegevens moet er simpelweg ingelogd worden of bestanden gesynchroniseerd zijn, in team verband is een cloud oplossing dus ideaal. Een ander voordeel van de cloud is besparingen op onderhoudskosten, omdat het onderhoud wordt uitgevoerd door een derde partij.

Met een cloud oplossing kun je eenvoudig de opslag mogelijkheden uitbreiden om behoeften te voldoen, je bent niet gelimiteerd zoals dat met lokale opslag gaat, telkens een grotere hardeschrijf aanschaffen of meer geheugen of een nieuwe usb-stick.

Veilig met de cloud

Over het algemeen is de cloud de meest handige en flexibele manier om waardevolle informatie op te slaan. Gaat het om een back-up van bestanden? Dan is cloud opslag vele malen betrouwbaarder dan een lokale harde schrijf of een interne server. Eveneens heb je overal ter wereld toegang tot je bestanden en wordt er vaak gebruik gemaakt van extra redundency. Met extra redundency zijn je bestanden op meerdere plekken (servers) tegelijk opgeslagen, deze servers zijn gesitueerd in verschillende delen van de wereld.