Waarom de cloud?

Cloud opslag is in snel tempo ontwikkeld tot de methode om een back-up te maken van belangrijke documenten en bestanden. De cloud wordt geleverd met enorme voordelen voor thuis en zakelijke gebruikers die op zoek zijn naar een back-up oplossing, of een manier om toegang te krijgen tot hun bestanden terwijl ze onderweg zijn. Voordat we overgaan tot de voordelen van cloud opslag, definiƫren we eerst wat cloud opslag is. Het is het online opslaan van je bestanden, zodat je het overal je bestanden kunt benaderen, via meerdere apparaten.

Altijd en overal toegang

Het belangrijkste voordeel van de cloud is bestand toegankelijkheid. Van PC’s tot mobiele telefoons, met cloud opslag kun je overal ter wereld bestanden bekijken, bewerken en opslaan, zolang je verbonden bent met het internet heb je altijd toegang tot je cloud opslag.

Je werkt bijvoorbeeld aan een bestand op het werk, je kunt dit bestand tegen het einde van de dag opslaan opslaan en eenmaal thuis weer verder werken aan hetzelfde bestand. Ook hebben meerdere gebruikers verschillende toegang tot dezelfde bestanden vanaf verschillende locaties, een hogere productiviteit is onvermijdelijk!

Lagere kosten

Een ander voordeel dat laat zien waarom de cloud oplossing steeds populairder wordt, is de kosten. Een back-up van gegevens is niet goedkoop. Met de cloud kunnen kosten afnemen wanneer je factoren als kosten van apparatuur, stroom en locatie voorziening mee berekend. Bijvoorbeeld stations of opslagapparaten, dit is apparatuur die hoog in prijs kan oplopen. Cloud opslag is meestal een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding voor een dienstverlening op maat (lees: waar jij behoefte aan hebt, meer bestanden, meer opslagruimte in de cloud).

Risico uitsluiten & veiligheid

Een ander voordeel is dat bestanden buiten je woon-werk-verkeer zijn opgeslagen. Risico’s zoals schade of brand worden uitgesloten wanneer de back-up van je bestanden op verschillende externe cloud servers is opgeslagen. Cloud-opslag kan constant je bestanden synchroniseren, ook terwijl je aan het werk bent en wijzigingen maakt aan bestanden die in de cloud zijn opgeslagen.

Veiligheid is vele malen beter omdat bestanden en gegevens worden gecodeerd terwijl de overdracht van bestanden/gegevens plaatsvind. Dit verzekert dat onbevoegde gebruikers geen toegang tot je gegevens kunnen krijgen.